Connected Spaces – A Sydney renovation

By on 17-09-2012 in Architecture, Inspired By, Interior Design, Shop There

I was sent a link to this story as it featured one of Beyond Furniture’s beds, the Vinci fabric bed in the main bedroom, I had a flick through the other images and thought it was very worthwhile sharing the whole story!  The home is the Elliot Ripper house by Sydney Architect Christopher Polly, and it is a totally revamped space making the most of open plan and indoor/outdoor living, a long way from the original ‘lean-to’ dwelling it was prior to the renovation.  The renovation saw the architect connect previously disconnected spaces, taking it beyond simply the indoor/outdoor connection to a connection between the lower and upper floor and internal spaces, creating living spaces that reflect the clients life style, and respond to the environment and the seasons.

An external shot from the rear of the building showing the generous sliding doors downstairs, and the pivoting windows upstairs, which allow the users to shape their living space.  The outdoor courtyard in an extension of the indoor living room, the white painted bricks of the neighboring building creating a clever visual extension of the interior space.

Another rear shot revealing the expanse of the glass inserts, including the triangle window in the cathedral ceiling allowing light, views and sunshine right through to the uppermost reaches of the house, the internal skylight also enhancing this.  This means, that even with the doors and windows closed, the light is drawn through the whole house and the views maintained, retaining the interior connection to outside.

The open plan kitchen, living & dining space was intended as a day time area for food preparation,eating and family living.  The open stairs were designed in such a way to create a connection between the lower floor’s space and the upper level.  The simple palette of blackbutt flooring, white walls and simple streamlined white storage/kitchen is a great base for the simple, family friendly furniture selections.

Looking out to the courtyard from the kitchen, the indoor/outdoor connection is clear, and there is strong sense of spaciousness, and flexibility in this room.

Upstairs we see the main bedroom (and our Vinci bed!), this perspective reveals how much light floods through from the windows, and the sense of sleeping on a balcony that can be created by opening the pivoting windows.  The outlook from this level is the tops of the tress, giving the sense of being in a treehouse, and offering a connection with nature that is so rare for suburban homes.  The bedroom door is a sliding door that slips into the wall, once again creating an open space that can be closed off to reflect the owners use of the space.

This photo reveals just how open this bedroom feels, the simplicity of the bed is perfect for the room.

The upstairs family room is another wonderfully light and bright space thanks to the skylights and windows, yet a more intimate room for watching TV and relaxing.  Simple furnishings have been accessorised with bright printed cushions, yellow highlights and framed prints resting on the walls at floor level, which allows the walls to remain pure and transitional.

The clean, all white bathroom is in keeping with the rest of the house, open, fresh and contains concealed storage behind the mirror, ensuring the floor space remains uncluttered.

Photographs: Brett Boardman

Source: Arch Daily, via Remodelista

 

Get the Look:

Vinci Fabric Bed, pictured in Beige Wool, available in King & Queen, a range of fabrics & leathers.

 


Notice: Undefined variable: content in /home/blognblo/public_html/wp-content/plugins/facebook-share-new/facebookshare.php on line 636